10 Правила за създаването на успешен бизнес

10 правила за създаването на успешен бизнес

Сет Голдман и Бери Нейлбъф построиха „Honest Tea” от основи и я превърнаха в стомилионна компания.

Голдман и Нейлбъф споделят 10 задължителни правила за това, как да стартираш и да построиш империя със същата внушителност.

1. Изгради нещо, в което вярваш – това е първата стъпка към създаването на отличителна марка.

Когато си съвсем сам, седейки в мрачна стая, чудейки се защо бизнесът ти е на път да се провали, има само едно истинско нещо, което може да те издигне и устреми напред – да вярваш в своята цел.

2. Не се стреми към 10% напредък. Прави всичко радикално по-добро и различно.

Да, в съвременното общество ние колективно създаваме уникални продукти, услуги и компании чрез предприемачество. Светът постоянно се мени и „Honest Tea” беше коренно различна, когато за първи път беше представена на пазара. Но ако се огледаш, ние също живеем в света на подобните бизнеси. Не се оставяй това да те заплени. Търси в дълбокото и реши точно сега да създадеш нещо радикално различно и радикално по-добро.

3. Приготви се да бъдеш копиран. Не започвай, ако не можеш да преживееш имитация на своето.

Ако идеята ти е наистина радикална и внушителна, можеш само да преброиш минутите преди подражателите да се появят. Как ще преживееш конкуренцията с гиганти или дори с едва прохождащи новаци? Твоят ключ се крие в системата на постоянна иновация. Въпреки че ти също можеш да поемеш по пътя на „Honest Tea”, като се сприятелиш се с един от гигантите и му позволиш да те купи (компанията на „Coca-Cola“ придоби „Honest Tea” през 2011г.).

4. Заделяй резерв от пари и енергия в случай на лош късмет и грешки.

Страхотен съвет, но понякога твърде труден за изпълнение. Тук ще отбележа нещо важно – тичай колкото е възможно по-леко и не пилей пари и енергия. Ще претърпиш грешки и лош късмет по пътя, така че поддържането на фонд, пълен с капитал и енергия, може да ти помогне да се справиш с неуспехите.

5. Никога не изпускай управлението – докато не продадеш.

Някои високоефективни предприемачи с готовност биха се отказали от управлението на компанията в размяна на трамплин от рискован капитал – аз обаче не съм един от тях. Откажеш ли се от управлението, рискуваш културата и визията на компанията, които определят градежа. Въпреки че „Honest Tea” повиши инвестициите в самото начало, основателите запазиха своята ръководна позиция. (И да – Голдман все още може да управлява визията си за „Honest Tea” от мястото на главен изпълнителен деректор, но неговият шеф от “Coca Cola” има правото по всяко време да каже „не“. Така истинският контрол е изгубен завинаги.)

6. Не прави компромиси с големите решения – излагай на риск всичко останало.

Визия. Цел. Основни ценности. Издълбай тези ценности на каменна плоча и не премествай фокуса си от тях. Гъвкавостта е също от изключително значение в създаването на различни проекти, продукти и услуги по пътя към целта. Много предприемачи се провалят в приспособяването към пазара, като изменят визията си според изискванията на потребителя.

7. Пресметни как да изпълниш целта си с минимален бюджет – след това раздели числото наполовина.

Да, сигурно си го чувал и преди, но запомни - ще струва два пъти повече и ще отнеме два пъти по-дълго, отколкото си мислиш. Моята препоръка е да приложиш принципа на „постепенния прогрес“ към бизнеса си от самото начало. Никакви луксозни офиси. Никакви изискани цветни брошури. Твоята цел е да оцелееш и можеш да заковеш тайната си формула за успех на видно място. Пропиляване на бюджета няма да спомогне с нищо друго, освен с подсигуряването на бърз банкрут на компанията.

8. Напреварата в бизнеса е маратон, а не спринт.

Това е вечно правило. Изкачването на връх Еверест не се събира в 3 лесни стъпки: 1) реши, че искаш да го направиш, 2) прелети до Непал с минимална подготовка, 3) спринтирай до върха в продължение на 12 минути. Изграждай методи за дълги разстояния, но се фокусирай върху малките стъпки.

9. Грижи се за семейното, личното и духовното си здраве – ако не се смееш или усмихваш редовно, калибрирай.

Представи си пътя към неистово успешния бизнес: основателят работи трескаво по 18 часа всеки на ден в продължение на поне 5 години. Истина? Не съвсем. Голдман безцеремонно споделя двете причини, поради които е успял да преживее тежките години: първо – вярата му в целта; второ – стимулът му за личен баланс. Предствата, че трябва да съсипем семейните си взаимоотношения, личното си здраве или нивото на здрав разум, за да изградим успешен бизнес, е жестоко погрешна. Вземете от мен този съвет: не тръгвайте в тази посока.

10. Изграждай компанията и марката така, сякаш ще си техен притежател завинаги.

Ще продадеш ли някой ден бизнеса си? Може би. Това трябва ли да бъде основна причина за неговото изграждане? Вероятно не. Бизнесът ви ще бъде далеч по-стойностен, ако го създадете и изградите, базиран на страст и целеустременост, с изгарящото желание да задоволите нуждата на потребителя чрез генерирането на приходи.

Онези предприемачи, чиято единствена цел е краткосрочния растеж на фирмата, рядко завършват с успех.

успешен бизнес изгради нещо в което вярваш статия за успешен бизнес стартиране на бизнес 10 бизнес съвета

Беше ли Ви полезна статията?

( Рейтинг 5.6 / 6)